Legumele nu sunt listate în ordinea importanţei, iar dacă nu se află în listă nu înseamnă că nu sunt sănătoase. Legumele prezentate aici au cel mai mare aport la necesarul nostru zilnic de fibre şi vitamine.
1. Ardeii graşi, indiferent de culoarea lor, roşii, portocalii sau galbeni, conţin cantităţi mari de substanţe hrănitoare, ca acidul folic şi lycopene. Un studiu recent a arătat că dacă putem consuma un ardei în fiecare zi, va scădea riscul de a face cancer la plămâni, colon, vezică şi pancreas.
4. Brocolli este o plantă puţin cunoscută în România, dar are proprietăţi curative foarte importante, având o concentraţie mare de antioxidanţi, reduce riscul de cancer de stomac, plămâni, dar şi riscul de cancer rectal. Brocolii este de asemenea bogat în beta-caroten şi Vitamina C, fiind indicat pentru întărirea imunităţii împotriva răcelii şi gripei.
5. Spanacul este o legumă polivalentă. O dietă bogată în spanac poate preveni boli de inimă, cancerul de colon, artrită şi osteoporoza, planta fiind foarte bogată în calciu şi fier.
6. Varza are concentraţii mari de calciu, Vitamina E şi beta-caroten. Pe lângă aceste substanţe nutritive, varza are și un conţinut important de seleniu. În cultura europeană, frunzele de varză sunt folosite pentru tratarea inflamaţiilor acute, iar sucul de varză a avut rezultate foarte bune în tratamentul ulcerului.
7. Vinetele au efect de protecţie a creierului, iar faptul că sunt forte sărace în calorii fac din aceste legume o alegere populară pentru diete. Vinetele au niveluri ridicate de cupru, potasiu şi fier şi au o influenţă bine documentată asupra sănătăţii cardio-vasculare.
8. Castraveţii sunt recunoscuți pentru tratamente de piele, fiind foarte folosiți în produsele cosmetice. Mâncat crud întăreşte ligamentele, oasele şi muşchii, scăzând şi tensiunea dacă sunt consumaţi în cantităţi mari.
9. Roşiile au o concentraţie mare de lycopene şi sunt renumite pentru proprietăţile anticanceroase. Aceste fructe conţin toate vitamine de la A la K şi ajută la reducerea numărului de radicali liberi din sânge.
10. Fasolea verde trebuie consumată proaspătă pentru că este foarte bogată în vitamina K şi are o serie de substanţe nutritive antiinflamatoare care reduc severitatea simptomelor bolilor în care inflamarea joacă un rol important (astm, osteoartrită şi artrita reumatoidă).Termenul de "legumă" nu există din punct de vedere botanic, acesta fiind de fapt o descriere culinară. Legumele prezentate aici sunt de fapt plante sau fructe.
sursa: realitatea.net