Subscribe
Meciuri live                       Livescore

Categorii de vitamine 

Exista doua feluri de vitamine: liposolubile (solubile in grasimi) si hidrosolubile (se dizolva in apa).
Vitamine liposolubile
  Vitamina A (vitamina antixeroftalmica sau retinolul);
  Vitamina D (vitamina antirahitica sau calciferol);
  Vitamina E (vitamina fertilitatii sau tocoferol);
  Vitamina K (vitamina antihemoragica). 
Vitamine hidrosolubile

  Vitamina B1 (tiamina);
  Vitamina B2 (riboflavina, lactoflavina, ovoflavina);
  Vitamina B3 (vitamina PP sau acidul nicotinic);
  Vitamina B5 (acidul pantotenic);
  Vitamina B6 (piridoxina);
  Vitamina B8 (vitamina H sau biotina);
  Vitamina B9 (acidul folic);
  Vitamina B12 (cianocobalamina);
  Vitamina B15 (acidul pangamic sau colina);
  Vitamina C (acidul ascorbic);
  Vitamina P (acidul citric).



Sursa alimentara
Solubile in apa

Tiamina (B1)
Paine integrala/ cereale, leguminoase, carne de porc, cartofi, legume, nuci, ficat

Riboflavina (B2)
Lactate, carne, ficat, oua, legume cu frunze verzi

Niacina
Carne, ficat, peste, paine integrala/cereale, leguminoase, legume verzi, nuci

Acidul pantotemic
Paine integrala/cereale, cartofi, carne, ficat, lactate

Vitamina B6
Paine integrala/cereale, cartofi, carne, legume, ficat, peste, lactate, oua, nuci, banane

Acidul folic
Carne, ficat, legume verzi, paine integrala/cereale, cartofi, fructe

Vitamina B12
Peste, scoici, carne, ficat, lactate, oua

Biotina
Ficat, oua, lactate, peste, nuci

Vitamina C
Legume, fructe, cartofi

Solubile in grasimi

Vitamina A
Ficat, peste, lactate, oua, margarina, unt

Provitamina A
Morcovi, legume verzi, rosii, portocale

Vitamina E
Ficat, paine integrala/cereale, legume/ulei de seminte, margarina, unt, oua
Vitamina D
Peste, ficat, oua, lactate, margarina

Vitamina K
Ficat, legume verzi, branza, unt
  


Vitaminele
Fundamentale pentru existenta, vitaminele sunt substante organice necesare proceselor vitale. Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente - precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele - care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli.
Mineralele
Mineralele si oligoelementele sunt esentiale vietii, la fel ca vitaminele si intervin in numeroase procese vitale, in care nu ar putea fi inlocuite de nici o alta substanta. Datorita faptului ca organismul nu le poate sintetiza, ele trebuie sa provina din alimente sau suplimente. In interactiune cu alte nutrimente, ele participa in mod egal la cresterea, reproducerea si mentinerea sanatatii organismului o data cu trecerea anilor.



Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu