Categorii de vitamine
Exista doua feluri de vitamine: liposolubile (solubile in grasimi) si hidrosolubile (se dizolva in apa).
Vitamine liposolubile
Vitamina A (vitamina antixeroftalmica sau retinolul);
Vitamina D (vitamina antirahitica sau calciferol);
Vitamina E (vitamina fertilitatii sau tocoferol);
Vitamina K (vitamina antihemoragica).
Vitamine hidrosolubile
Vitamina B1 (tiamina);
Vitamina B2 (riboflavina, lactoflavina, ovoflavina);
Vitamina B3 (vitamina PP sau acidul nicotinic);
Vitamina B5 (acidul pantotenic);
Vitamina B6 (piridoxina);
Vitamina B8 (vitamina H sau biotina);
Vitamina B9 (acidul folic);
Vitamina B12 (cianocobalamina);
Vitamina B15 (acidul pangamic sau colina);
Vitamina C (acidul ascorbic);
Vitamina P (acidul citric).
Sursa alimentara
Solubile in apa
Tiamina (B1)
Paine integrala/ cereale, leguminoase, carne de porc, cartofi, legume, nuci, ficat
Riboflavina (B2)
Lactate, carne, ficat, oua, legume cu frunze verzi
Niacina
Carne, ficat, peste, paine integrala/cereale, leguminoase, legume verzi, nuci
Acidul pantotemic
Paine integrala/cereale, cartofi, carne, ficat, lactate
Vitamina B6
Paine integrala/cereale, cartofi, carne, legume, ficat, peste, lactate, oua, nuci, banane
Acidul folic
Carne, ficat, legume verzi, paine integrala/cereale, cartofi, fructe
Vitamina B12
Peste, scoici, carne, ficat, lactate, oua
Biotina
Ficat, oua, lactate, peste, nuci
Vitamina C
Legume, fructe, cartofi
Solubile in grasimi
Vitamina A
Ficat, peste, lactate, oua, margarina, unt
Provitamina A
Morcovi, legume verzi, rosii, portocale
Vitamina E
Ficat, paine integrala/cereale, legume/ulei de seminte, margarina, unt, oua
Vitamina D
Peste, ficat, oua, lactate, margarina
Vitamina K
Ficat, legume verzi, branza, unt
Vitaminele
Fundamentale pentru existenta, vitaminele sunt substante organice necesare proceselor vitale. Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente - precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele - care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli.
Mineralele
Mineralele si oligoelementele sunt esentiale vietii, la fel ca vitaminele si intervin in numeroase procese vitale, in care nu ar putea fi inlocuite de nici o alta substanta. Datorita faptului ca organismul nu le poate sintetiza, ele trebuie sa provina din alimente sau suplimente. In interactiune cu alte nutrimente, ele participa in mod egal la cresterea, reproducerea si mentinerea sanatatii organismului o data cu trecerea anilor.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu
Vitamine liposolubile
Vitamina A (vitamina antixeroftalmica sau retinolul);
Vitamina D (vitamina antirahitica sau calciferol);
Vitamina E (vitamina fertilitatii sau tocoferol);
Vitamina K (vitamina antihemoragica).
Vitamine hidrosolubile
Vitamina B1 (tiamina);
Vitamina B2 (riboflavina, lactoflavina, ovoflavina);
Vitamina B3 (vitamina PP sau acidul nicotinic);
Vitamina B5 (acidul pantotenic);
Vitamina B6 (piridoxina);
Vitamina B8 (vitamina H sau biotina);
Vitamina B9 (acidul folic);
Vitamina B12 (cianocobalamina);
Vitamina B15 (acidul pangamic sau colina);
Vitamina C (acidul ascorbic);
Vitamina P (acidul citric).
Sursa alimentara
Solubile in apa
Tiamina (B1)
Paine integrala/ cereale, leguminoase, carne de porc, cartofi, legume, nuci, ficat
Riboflavina (B2)
Lactate, carne, ficat, oua, legume cu frunze verzi
Niacina
Carne, ficat, peste, paine integrala/cereale, leguminoase, legume verzi, nuci
Acidul pantotemic
Paine integrala/cereale, cartofi, carne, ficat, lactate
Vitamina B6
Paine integrala/cereale, cartofi, carne, legume, ficat, peste, lactate, oua, nuci, banane
Acidul folic
Carne, ficat, legume verzi, paine integrala/cereale, cartofi, fructe
Vitamina B12
Peste, scoici, carne, ficat, lactate, oua
Biotina
Ficat, oua, lactate, peste, nuci
Vitamina C
Legume, fructe, cartofi
Solubile in grasimi
Vitamina A
Ficat, peste, lactate, oua, margarina, unt
Provitamina A
Morcovi, legume verzi, rosii, portocale
Vitamina E
Ficat, paine integrala/cereale, legume/ulei de seminte, margarina, unt, oua
Vitamina D
Peste, ficat, oua, lactate, margarina
Vitamina K
Ficat, legume verzi, branza, unt
Fundamentale pentru existenta, vitaminele sunt substante organice necesare proceselor vitale. Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente - precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele - care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli.
Mineralele
Mineralele si oligoelementele sunt esentiale vietii, la fel ca vitaminele si intervin in numeroase procese vitale, in care nu ar putea fi inlocuite de nici o alta substanta. Datorita faptului ca organismul nu le poate sintetiza, ele trebuie sa provina din alimente sau suplimente. In interactiune cu alte nutrimente, ele participa in mod egal la cresterea, reproducerea si mentinerea sanatatii organismului o data cu trecerea anilor.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu
Subiecte
antrenament fitness 14 saptamani antrenament 4 saptamani exercitii pe grupe musculare Program pentru slabit si definerea masei musculare Exercitii pentru acasa Exercitii pentru fese si coapse Arnold Schwarzenegger workout Ronnie Coleman
vitamine si minerale aminoacizi carbohidrati creatina proteine steroizi arderea grasimilor dieta pentru slabit cresterea masei musculare
Piramida alimentelor cresterea masei musculare 2 Clasificarea alimentelor cresterea masei musculare 3 Tipul somatic ectomorf Tipul somatic endomorf Bodybuilding training Bodybuilding extrem muzica antrenament Tipul somatic ectomorf