Subscribe
Meciuri live                       Livescore

Aminoacizii sunt " caramizile " din care sunt constituite proteinele. Fiecare proteina este construita din mai multi aminoacizi, legati intre ei. Corpul nostru, preia proteinele din alimentatie, le transforma(descompune) in aminoacizi prin digestie, care sunt apoi recombinati in proteine specifice organismului. Surplusul de aminoacizi se poate trasnforma in grasime, iar in anumite conditii pot fi chiar descompusi si arsi pentru energie. 
Clasificarea aminoacizilor Esentiali :
   Aminoacizii pe care organismul nu ii poate sintetiza(sau ii poate sintetiza in cantitati foarte mici) se numesc aminoacizi esentiali. Acestia sunt: valina, leucina, isoleucina, lysina, metionina, fenilalanina, treonina si triptofanul. Valina, isoleucina si leucina sunt numiti si aminoacizi cu lanturi ramificate, si se gasesc in cantitati mari in proteinele de origine animala. Aminoacizii esentiali sunt absolut necesari pentru organism. Neesentiali:sunt aminoacizii pe care organismul ii poate sintetiza din aminoacizii esentiali. 
Conditionat esentiali.
   Anumiti aminoacizi sunt necesari in cantitati mai mari in anumite perioade, cum ar fi arginina la copii pentru crestere, histidina, cisteina, tirozina, prolina, glutamina. 
Suplimentele de aminoacizi sunt populare deoarece aduc aminoacizi in organism intr-o forma usor asimilabila, si fara adaos de grasimi sau carbohidrati. Suplimentele de aminoacizi sunt de obicei bogate in anumiti aminoacizi considerati importanti pentru dezvoltarea musculara si care nu se gasesc in cantitati suficiente in alimentatie. Problema cu suplimentele de aminoacizi este aceea ca desi aduc anumiti aminoacizi intr-o forma usor asimilabila, cantitatile din acestia raman foarte mici in comparatie cu nevoile organismului. 
De asemenea exista si pareri contra, care sustin ca oricum organismul are capacitatea de a digera proteinele din alimentatie, si deci nu este nevoie de administrarea de aminoacizi sub forma de suplimente. De asemenea, organismul are o capacitate mai mare de a abdorbi di si tri peptide, decat aminoacizi in forma libera. Alt dezavantaj ar fi ca se poate crea un dezechilibru prin administrarea excesiva a anumitor aminoacizi. Cei mai importanti aminoacizi sunt : 

Aminoacizii cu lanturi ramificate(BCAA- branched chain amino acids.) 
Au ca rol principal economisirea glicogenului. Cei trei aminoacizi sunt isoleucina, leucina si valina. Cantitati foarte mari de leucina pot creste 
masa musculara si avea un efect anticatabolic(peste 50 de grame pe zi) 
Doza obisnuita etse de 4g valina, 2g isoleucina 
Arginina Este un aminoacid neesential, insa cu roluri multiple in organism. Functioneaza asemanator cu glutamina, fiind o sursa de oxid de azot, o substanta deosebit de importanta in metabolism. Efectele geneale includ: 
Cresterea nivelului de hormon de crestere- la doze de 30g pe zi intravenos 
Protectia peretilor vaselor de sange 
Alimentarea cu sange si oxigen a tesuturilor 
Reducerea tensiunii arteriale 
Imbunatatesete anabolismul proteic si multiplicarea celulelor musculare 
Doza obisnuita este de 5-10 grame pe zi, inainte si dupa antrenament. 
Tirozina Este un aminoacid neesential, precursor al majoritatii neurotransmitatorilor cerebrali(dopamina, norepinefrina si epinefrina) si al hormonilor tiroidieni. Studiile au aratat ca atunci cand nivelurile neurotransmitaotorilor scad, scade si performanta sportiva. Efectele sale sunt deci ca energizant, anti-catabolic si arzator de grasime. Un moment cheie al administrarii tirozinei este inainte de antrenament, sau ori de cate ori va simtiti obositi. Doza optima este de 2 grame pe doza. Taurina 
Este un aminoacid neesential, ale carui aciuni sunt imbunatatirea activitatii inimii, creierului si emulsificarea grasimilor. Scade nivelul presiunii arteriale si creste nivelul acetilcolinei in animale, inverseaza degenerarea maculara si stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a fi produs in corp este nevoie de cisteina si vitamina B6.
Alanina
Este un amino acid neesential ; sursa importanta de energie pentru tesutul muscular , creier si sistemul nervos central ; intareste sistemul imunitar producand anticorpi ; ajuta metabolismul zaharului si a acizilor organici.
Arginina si Ornitina
Sunt doi amino acizi neesentiali , foarte apropiati unul de celalalt.Acesti amino acizi stimuleaza secretia hormonului de crestere ; hormonul de crestere este crucial pentru copii , dar si pentru adulti , deoarece intareste sistemul imunitar , accelereaza cicatrizarea , mobilizeaza grasimile din corp , crescand combustia lor ; hormonul de crestere arde grasimile ,aceasta operatie avand loc in timpul somnului . Ornitina ajuta insulina de a juca un rol anabolizant .
Asparigina
Este necesara pentru stabilizarea sistemului nervos central , pentru ca o persoana sa nu devina prea nervoasa sau prea calma .
Acid aspatic
Consumul de droguri produce caderea nivelului de acid aspatic din creier . Este un amino acid neesential cu rol de neuromediator . Creste rezistenta la oboseala .
Acid glutamic si Glutamina
Glutamina este un precursor al acidului gamma - aminobutyric (GABA) si al acidului glutamic . Consumarea de alcool priveaza organismul de aceste rezerve in GABA . Glutamina reduce oboseala . Acidul glutamic are o influenta in capacitatiile cerebrale , ameliorand memoria . Acidul glutamic este un amino acid neesential pe care corpul il utilizeaza pentru constructia de proteine .
Carnitina
Este un amino acid derivat din lisina si methionina . Legumele si fructele contin mai putin de 1 % , iar produsele cereale contin mai putin de 5 % din carnitina pe care o gasim in carne si produsele din lapte . Carnitina transporta acizi grasi in mitocondrie (elementul citoplasmei celular , jucand un rol important in reactiile respiratiei celulare) .
Cysteina si Cystina
Cysteina este unul dintre amino acizii neesentiali care contine sulf (mineral necesar in fabricarea mai multor proteine) Cysteina este , din cand in cand , transformata in glucoza si utilizata ca sursa de energie . Corpul utilizeaza cysteina pentru a produce taurina (un alt amino acid) . Oxidata , rezulta Cystina . Cystina este partea stabila a cysteinei . Cystina participa la producerea de gluthation (transportor de oxigen prezent in toate tesuturile) . Cysteina se opune efectelor nefaste , a unei productii excesive de insulina (hypoglicemie) .
Glycina
Mentine sistemul nervos central ; joaca un rol esential in mentinerea functiilor prostatei . Glycina joaca un rol important in sistemul imunitar , si este utilizata in sinteza altor amino acizi neesentiali .Glicina este de asemenea convertita in creatina .
Histidina
Este utilizata in producerea histaminei , si e adesea utilizata in tratamentul anemiei , alergiei , artritei si alte reactii inflamatorii . Histidina are un efect calmant pentru sistemul nervos , si stimuleaza secretia gastrica .
Isoleucina
Isoleucina este necesara in formarea hemoglobinei si regleaza nivelul zaharului din sange si nivelul energetic . In corpul uman isoleucina se gaseste in tesutul muscular , pe care acesta o foloseste ca sursa de energie . Este folosita de catre sportivi , datorita calitatiilor sale de crestere aenergiei si a rezistentei si ajuta la repararea tesutului muscular .
Leucina
Stimuleaza insulina si sinteza proteinelor in muschi ; este esentiala pentru crestere .
Lisyna
Regleaza nivelul azotului in corp . Pentru copii , lisyna , este necesara cresterii si o buna dezvoltare , ajuta la depunerea calciului in oase .
Methionina
Este indispensabila in echilibrul cresterii organismului .
Phenylalanina
Este un amino acid esential care este transformat de catre organism in dopamina , noradrenalina si adrenalina , trei substante chimice care joaca un rol major in transmisia impulsurilor nervoase intre creier si celulele receptive ale acestor impulsuri . Combate depresia , amelioreaza memoria si capacitatiile mintale , diminueaza senzatia de durere , favorizeaza dezintoxicarea de alcool si de droguri .
Prolina
Aportul de prolina permite o mai buna regenerare a colagenului (structura proteica a pielii) . Organismul pierde putin cate putin capacitatea de a sintetiza colagenul .
Serina
Este necesara pentru cresterea musculara ,sistemul imunitar , pentru metabolismul grasimilor si a acizilor grasi . Ajuta in productia de imunoglubuline si a anticorpilor .
Taurina
Protejeaza organismul de toxicitatea anumitor produse . Permite de asemenea de a diminua nivelul de acetaldehide din sange . Amelioreaza eliminarea deseurilor azotate , rezultate in urma activitatii sportive . Taurina accelereaza recuperarea si restaureaza tonusul sportiv .
Threonina
Este importanta in intretinerea echilibrului de proteine in corp ; pune in valoare formarea colagenului si ajuta in functionarea ficatului .
Tryptophana
Necesara pentru producerea vitaminei b3 . Pune in valoare functia creierului , prin producerea de serotonina , care este un neurotransmitator , care transfera impulsuri nervoase de la o celula la alta . Este deasemenea responsabila pentru un somn bun (linistit) . Poate ajuta la controlul hyperactivitatii la copii ; favorizeaza hormonul de crestere si ajuta la intretinerea unei inimi sanatoase .
Tyrosina
Este amino acidul pe care glanda tiroida il utilizeaza pentru a produce tiroxina (hormon responsabil de numeroase functii metabolice si de crestere)
Valina
Amino acid util pentru metabolismul muschiului , repararea tesuturilor , si pentru echilibrarea nivelului de azot din organism .