Subscribe
Meciuri live                       Livescore

Vitamina B3 sau vitamina PP

Cercetarile facute pentru combaterea unei boli � pelagra � au dus la descoperirea vitaminei B3, denumita si niacina sau vitamina PP. Absenta din alimentatie a proteinelor animale si excesul de porumb genereaza aparitia acestei boli.
Doza zilnica recomandata: 13-20 mg
Surse



  • Pestele, carnea alba, ficatul, carnea de vitel si vaca, cerealele si painea integrala, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, migdalele, ciupercile proaspete, arahidele sunt furnizoare de vitamina B3.

  • Roluri si caracteristici ale vitaminei B3 



  • Atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange;

  • Modereaza tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui;

  • Participa alaturi de celelalte vitamine din grupa B la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor;

  • Protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor;

  • Previne aparitia diareei.


  • Note utile 

  • Suplimentele de vitamina B3 previn bronsitaametelileacufenele ("zgomote" in urechi);

  • Este recomandat consumul de vitamina B3 dupa masa principala;

  • Cand cantitatea zilnica depaseste 1000 mg, trebuie ca pacientul sa fie pus sub supraveghere medicala; astfel de tratamente se gasesc in tratamentul hipercolesterolemiei;

  • Daca regimul alimentar include proteine suficiente (carne, oua, branzeturi) nu exista nici un risc de imbolnavire.