Subscribe
Meciuri live                       Livescore


Notiuni de baza
Alimentele pot stimula energia in trei moduri: prin furnizarea de calorii suficiente, prin furnizarea de stimulente precum cafeina, si prin impingerea metabolismul pentru a arde mai mult combustibil eficient. In ceea ce priveste starea de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizarea zaharului din sange si sa declanseze hormonii starii de bine creierului, cum ar fi serotonina.
Carbohidratii buni
Carbohidratii pot fi un dusman al dietelor, dar acestia sunt vitali pentru stimularea energiei si starii de spirit. Ele sunt sursa organismului preferat de combustibil, plus ca ridica nivelul de serotonina. Cheia este de a evita dulciurile, care  cauzeaza ca nivelul zaharului din sange sa alterneze brusc, ceea ce duce la oboseala si toane. In schimb, consumati cereale integrale cum ar fi painea din grau integral, orez brun, si cerealele pentru micul dejun. Organismul absoarbe mai lent cereale integrale, pastreaza constant nivelul zaharului din sange si nivelele de energie stabile.


Caju, migdale si alune de padure
Aceste nuci nu sunt doar bogate in proteine, dar contin de asemenea, magneziu, un mineral care joaca un rol esential in transformarea zaharului in energie. Cercetarile sugereaza  ca un deficit de magneziu poate drena energia. Magneziul este de asemenea gasit in cereale integrale, in special tarate, dar si in unele tipuri de peste, inclusiv halibutul.

Alune braziliene
Adauga nuci de Brazilia in alimentatie, pentru o doza de ajutor de seleniu, ce iti poate imbunatati starea de spirit  intr-un mod natural. Studiile au aratat o legatura dintre un nivel mic al seleniului si o dispozitie mai proasta. Acest mineral se produce in cantitati mai mici din carne, fructe de mare, fasole si cereale integrale.
Carne macra
Carnea de porc slaba, carnea de vita macra, cea de pui fara piele, si cea de curcan sunt surse de proteine sanatoase, inclusiv  aminoacidul tirozina. Tirozina creste nivelurile de dopamina si noradrenalina, produse chimice a creierului care pot ajuta sa te simti mai alert si concentrat. Carnea contine, de asemenea, vitamina B12, care poate combate insomnia si depresia.
Somon
Pestele gras, precum somonul, este bogat in acizi grasi omega-3. Studiile sugereaza ca aceasta substanta poate proteja impotriva depresiei. In timp ce gradul de legatura este incert, omega-3 acizi grasi ofera o gama larga de alte beneficii, inclusiv asupra sanatatii inimii. In afara de peste, surse de omega-3 includ nuci si frunze si legume de culoare verde inchis.
Frunze verzi
Un alt nutrient care poate reduce riscul de depresie este de acid folic. Ca si acizii grasi omega-3, acidul folic se gaseste in legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul si salata Romaine. Leguminoasele, nucile, citricele si fructele sunt, de asemenea surse bune de acid folic.
Fibrele
Fibrele sunt un stabilizator de energie. Acestea incetinesc digestia, oferind o eliberare mai constanta de energie pe tot parcursul zilei. Mariti-va aportul de fibre alimentare prin fasole, fructe intregi, legume, paine din cereale integrale si cerealele integrale.
Apa
Deshidratarea si oboseala merg mana-in-mana. Unele studii sugereaza ca pana si deshidratare usoara pot incetini metabolismul si seva de energie. Solutia este simpla - beti multa apa sau alte bauturi neindulcite la intervale regulate.
Produse proaspete
Un alt mod de a ramane hidratat si plini de energie este de a manca alimente pline cu lichid, cum ar fi fructe si legume proaspete. Treci de la gustari uscate de tipul covrigilor la  felii de mere sau frunze de telina. Alte alimente hidratante includ fulgii de ovaz si pastele fainoase, care se umfla cu apa atunci cand sunt gatite.
Cafeaua
Cafea este probabil una dintre cele mai populare  bauturi ce ne pune in miscare, iar dovezile sugereaza ca functioneaza - cel putin in termen scurt. Cofeina  da un impuls metabolismul ui, imbunatateste temporar puterea de concentrare si energia. Servind frecvent portii mici, veti fi alert si concentrat pentru mai mult timp, spre deosebire de a consuma o portie mare o data. Feriti-va sa consumati atat de multa cafea incat sa nu poti dormi noaptea. Lipsa de somn este reduce semnificativ din energie.
Ceaiul
O sursa alternativa de cafeina este, desigur, ceaiul. Cercetarile sugereaza ca acea combinatie din ceai de cafeina si aminoacidul L-theanine pot imbunatati vigilenta, timpul de reactie, si de memorie. Ceaiul negru combate si efectele stresului.
Ciocolata cu un continut ridicat de cacao
Chocoholics, probabil ati stiut aceasta deja - cateva piete de ciocolata neagra poate stimula atat nivelul de energie cat si starea de spirit. Cofeina  functioneaza  din nou, impreuna cu un alt stimulent numita teobromina.
Mic dejun
Pentru oricine spera sa creasca nivelul de energie si sa schimbe starea de spirit, dar sare peste micul dejun , face o greseala. Studiile arata ca persoanele care iau micul dejun in fiecare dimineata se bucura de mai multa energie si o stare de spirit mai buna pe tot parcursul zilei. Cel mai bun mic dejun da o multime de fibre si nutrienti prin carbohidratii din cereale integrale, prin grasimile bune, si un anumit tip de proteina slaba.
Mesele frecvente
O alta strategie pentru stabilizarea zaharului din sange, a energiei, si starii de spirit: mananca mese mici si gustari la fiecare trei-patru ore, mai degraba decat cateva mese mari. Gustarile ce sustin nivelul de energie constant  includ unt de arahide pe biscuiti din cereale integrale, o jumatate de sanvis de curcan cu salata, sau cereale integrale cu lapte.
Suplimentele de energie
Suplimentele energetice sunt adesea considerate ca o alternativa la cafea sau alte stimulente. Multe din aceste suplimente contin cafeina sau de fapt, substante chimice similare. Exemplele includ nucile de kola, yerba mate, extract de ceai verde, si guarana. Aceste suplimente pot da un impuls temporar, dar expertii spun ca efectul este, probabil, nu mult diferit de cel obtinut de consumul de cafea obisnuita.
Bauturi energizante 
Cele mai multe bauturi energizante  introduc in corp carbohidrati simpli - cu alte cuvinte, zahar, pe care organismul il poate transforma rapid in energie. Aceasta este o modalitate convenabila pentru sportivii de inalta performanta pentru a-i mentine in miscare, dar beneficiile pentru restul dintre noi sunt indoielnice. Bauturile energizante sunt de obicei bogate in calorii si sarace in nutrienti.
Exercitii pentru energie
Pe langa modificarea dietei, exercitiile fizice sunt perfecte  pentru a avea un nivel  de energie si o stare de spirit  bune. Chiar si o singura plimbare de 15 minute poate fi energizanta,  iar beneficiile cresc cu cat activitatea fizica este mai frecventa. Studiile arata ca exercitiile fizice combat depresia si duc la schimbari de metabolism ce determina un nivel constant de energie pe tot parcursul zilei.
sursa: webmd.com